IT-sikkerhet kan sammenlignes med en innbruddsalarm. Det nytter ikke å montere alarmen etter at innbruddet har skjedd. Hos Teknograd har vi lang erfaring med IT-rådgivning og IT-sikkerhet. Vi tar gjerne en prat om hvordan vi kan hjelpe din bedrift, men la oss starte med noen enkle tips både små og store bedrifter vil ha god nytte av.

1) Bruk gode passord og tofaktorautentisering

Denne gjelder både privat og på jobben. Ikke bruk «firmanavn123» som passord. Bruk heller et av de innviklede passordene PC-en foreslår, som umulig å uttale. Slike passord går det ikke an å gjette seg frem til, og desto mer innviklede passordene er jo tryggere er de mot maskinvare designet for å «cracke» passordet ditt.

Heldigvis trenger du ikke huske alle de rare tegnene, da moderne PC-er og nettlesere har trygge, krypterte løsninger for lagring av passord. Det kan likevel være nyttig å bytte passord jevnlig, spesielt på de mest sensitive innloggingene som inneholder viktig data. 

Les også: IT-rådgiving fra Teknograd 

Bruk tofaktorautentisering alle steder dette tilbys, og unngå å bruke delte kontoer/passord på tvers av bedriften. Dersom tjenesten/programmet ikke gir deg mulighet til å opprette individuelle kontoer for hver person, bør påloggingsinformasjonen lagres på et trygt sted. Ikke legg den i et åpen excel-ark på server eller google disk.

Med Teknograds applikasjonstjenester, settes et godt basisnivå for sikkerhet i dine skytjenester.

Husk også å sette gode passord på fysisk utstyr som laptoper, nettbrett, mobiler og liknende. Da er man bedre sikret mot at utstyr blir stjålet eller mistet. Har utstyret tacking-funksjoner (som «finn min iPhone») bør dette være påskrudd.

2) Hold utstyr, programmer og tjenester oppdatert

Sikkerhetsfunksjoner er en vesentlig del av oppdateringene som slippes til operativsystemer og programvare. Å holde alt oppdatert er derfor en viktig brikke for å ivareta IT-sikkerheten. 

Her kan det dog finnes unntak, i form av at oppdateringer som gjør programvaren ustabil. 

Teknograds tjeneste for klientdrift hjelper dere med å gjøre disse oppdateringene til rett tid.

Les også: Serverdrift fra Teknograd 

3) Ha fokus på nettvett – lær opp de ansatte

Det kan være fort gjort å trykke på en farlig lenke. Bedriften bør derfor lære opp ansatte i grunnleggende nettvett. En viktig rutine er å alltid sjekke lenker før man trykker på dem. Ved å holde musepekeren over lenken, får man se den fulle url-en man sendes videre til. Det finnes også nettsteder der man kan kopiere inn lenker for å skanne dem før man klikker på dem. For eposter er det alltid lurt å sjekke den faktiske epost-adressen som ligger bak avsenderens navn. 

Teknograd tilbyr kursløsning med ferdige kurs rundt blant annet sikkerhet, som øker de ansattes bevissthet.

Les også: Fjernhjelp fra Teknograd 

4) Antivirus, kryptering og brannmurer

IT-verdenen er dessverre full av trusler. De siste årene har såkalte løsepengevirus blitt mer og mer vanlig. Konseptet er at maskinen din blir låst fra utsiden, og ikke låst opp igjen før du betaler enn gitt sum. Foruten bruk av nettvett og sikre passord er antivirusprogrammer, kryptering og brannmurer gode tiltak for å beskytte seg mot svindlere og andre kriminelle på nett.

Bruk en ekstern IT-leverandør

Det er mye man kan gjøre selv, men det er også lov å be om hjelp. De aller fleste bedrifter vil tjene på å sette IT-drift til en tredjepart, fremfor å sette seg inn i fagfeltet på egenhånd. 

Vi i Teknograd har inngående kompetanse og erfaring innen datasikkerhet, og kan eksempelvis konfigurere avanserte løsninger for overvåkning av trafikken på domenet ditt. Vi tilbyr også antivirustjenester og brannmurtjenester som ivaretar sikkerhetsoppdateringer. Ta kontakt med oss for mer informasjon. 

5) Ta jevnlig backup

Viktige dokumenter må alltid lagres sikkert, og det bør gjøres jevnlig backup. Backup av filene lagres i en separat og tilsvarende sikker løsning, ideelt sett på en annen lokasjon også fysisk. På denne måten er du sikret dersom originalene skulle gå tapt. Teknograd tilbyr backuptjenester for både lokale lagringsløsninger og skytjenester.

Les også: Effektiviser arbeidshverdagen med VPS 

6) Bruk VPN på offentlige/usikre nettverk

Hvis du jobber på et usikret nettverk er du ekstra sårbar. Vi anbefaler derfor at man bruker en VPN-løsning (virtual private network), for å få bedre kontroll over sikkerhetsmekanismene ved overføring av data. 

Teknograd har bred erfaring og tilbyr stabile og trygge VPN-løsninger.

7) Vær kritisk til å bruke jobbutstyr til private oppgaver

Det kan være fristende å bruke jobbutstyr til private oppgaver, men prøv å la være. I hvert fall vær kritisk til hva du bruker den til, da slipper du at data og dokumenter knyttet til jobben kan komme på avveie. 

La heller ikke andre bruke dine arbeidsverktøy uten oppsyn. Det er ikke alltid like lett å se om du skulle være så uheldig at du eller noen andre klikker på en farlig lenke i en privat mail eller SoMe-post. 

Trenger du hjelp med IT-sikkerheten på kontoret?

Vi har lang erfaring og tilbyr en rekke fleksible løsninger.